21.8

Eka kerta. Jännitti tosi paljon että minkälainen kurssi on kyseessä. Valitsin kurssin sillä perustella että Visiossa ei käytetä lainkaan fyysisiä rangaistuksia tai pakotteita, vaan ainoastaan palkkion taitavaa käyttöä halutun toiminnan vahvistavana tekijänä. Toisekseen halusin jotain pitkäjänteisempää aikaisempien neljän viiden käyntikurssien sijaan. Harjoituspaikalla oli monenkirjavaa koiraa oli rotukoiria ja sekarotuisia. Katselin kuinka hienosti yksi rotukoira teki tokoliikeharjoituksia kepin ja naksun kanssa ja tuli olo että ollaankohan me nyt ollenkaan oikeella kurssilla. Sitten tuli harjoitteluvuoroon pienempi terrieri, joka selvästi oli ihan alkutekijöissä kun niin kovin näytti hyppivän, vaikka piti kulkea vain eteenpäin. Huokasin että ei me sit varmaan ollakaan ihan ainoita aloittelijoita.

Sit tuli meidän vuoro ja kun sanoin että naksutin voisi olla kiinnostava ohjaaja haki naksuttimen ja sitten ehdollistettiin koira naksuun. Olin yllättynyt kuinka äkkiä se tapahtui ja sitten siirryttiin jo seuraavaan harjoitteluun eli kontaktin ottoon. Saatiiin tosi hyviä neuvoja kontaktinotosta ja vielä ohjeet kotiin mukaan miten sitä harjoitellaan Canis lehden kera. Artikkelissa on mun mielestä tosi hyvin sanottu että kontakti ei tarkoita oikeastaa pelkästään katsekontaktia vaan se tarkoittaa molemminpuolista halua tehdä töitä yhdessä. Olen itse suhtautunut kontaktin pitämiseen skeptisesti kun tuntuu niin hölmöltä että koiran pitäis aina tuijottaa joka tilanteessa silmiin, mutta nyt jotenkin toi Canis lehden juttu kuulostaa tosi järkeenkäyvältä. Eihän siitä yhteistyöstä tule mitään jos koiralle ei osoiteta milloin sitä yhteistyötä tehdään. Tosi tärkeetä on että koiraa ei mitenkään houkutella esim sanoilla vaan sen pitää itse oma-aloitteisesti hakea kontakti.

Lopuksi tehdiin vielä harjoitus nameilla niin että palkittiin koiraa aina kun se ei oma-aloitteisesti tullut kaivamaan nameja nyrkistä vaan otti kontakti. Käsittämätöntä miten nopeesti Blas tajus homma idean että nameja saa nyrkistä vasta kun ottaa kontaktin ja lopettaa väkisin kaivamisen. Tän harjoituksen jälkeen Blas alko nuuhkiin maata ja selvästi menetti kiinnostuksensa koko hommaan joten oli aika lopettaa harjoitus.

Nyt me sit päätettiin todenteolla tehdä noita kontaktiharjoituksia viikko ja innoissaan mennään viikon päästä taas harjotteleen ja katseleen muiteen harjoituksia. Kyllä mä sanon että mikään kotiharjoittelu ei koskaan ole niin hyvä kun ryhmässä ohjaajan kanssa harjoittelu koska niitä virheitä ei kotona yksin huomaan. Nytkin tein monta virhettä eli naksutin väärään aikaan jotka ohjaaja huomasi. Sanoi että ei haittaa mitään koska kyse on naksusta mutta jos kyse olis ollut rangaistuksesta yhdenkin virheen tekemisen seuraamukset olis ihan eri luokkaa.