AJattelin kirjoittaa valmiiksi Tamin ja Blasin hoito-ohjeet, vaikka nyt tällä hetkellä ei ole mitään kivaa matkaa ikävä kyllä tiedossa, mutta toivottavasti joskus lähitulevaisuudessa.

HOITO-OHJEET TAMILLE JA BLASILLE

Ulkoilu

Fleksien käytöstä

Kaikki lenkit tehdään meillä flekseissä (paitsi koulutuksiin ym. menoihin mennään hihnoissa). Fleksi on aivan välttämätön ainakin Tamille, koska Tamia ei saa koskaan päästää vapaaksi (ei edes koirapuistossa, jollei aita ole kaivettu maahan saakka). Tamin   tarvitsee siksi päästä edes fleksin verran vapaana liikkumaan. Fleksi ja valjaat on siis meidän koirille paras yhdistelmä. TAmilla pitää olla lisäksi aina "vyötärövarmistin", johon fleksi on kiinnitetty metalliketjulla. Tämä siltä varalta että fleksi putoaa kädestä (liian monta kertaa Tami pääsi karkuun juuri näin ja voi olla varma että se lähtee jos tilaisuus tulee). Eli metalliketju on kiinnitetty toisesta päästä fleksiin ja toisesta päästä vyötäröllä olevaan vyöhön.  Myös silloin kun TAMilla käytetään hihnaa eikä fleksiä, hihnan toinen pää pitää olla kiinnitettynä vyötärövarmistimeen. Blas ei tarvitse mitään lisävarusteita, se tulee luokse yleensä heti jos fleksi putoo kädestä ihan oma-aloitteisesti.

Fleksin kanssa liikkuminen on vaatinut pitkän harjoitteluajan, jotta ollaan päästy sujuvaan yhteisymmärrykseen perustuvaan liikkumiseen molempien koirien kanssa.
 Missään tapauksessa Tamilla ei saa käyttää tavallista solkipantaa, kuristavaa pantaa (edes puolikuristavaa) tai kuonopantaa. Ne ovat Tamin kaltaiseille metsästyskoiralle hengenvaarallisia. Tamin kanssa pitää aina olla varautunut äkkinykäyksiin (jos tulee riistan hajuja tai sitä itseään elävänä vastaan). Eli Tamin ja Blasin kanssa pitää osata käyttää fleksejä (siis kahta sellaista yhtä aikaa) ja olla nopeat reaktiot, muuten on narut solmussa ja koirat vastaantulijoiden sylissä. Tärkeetä on muistaa aina pysäyttää koirat jos fleksit on pisimmällä silloin kun vastaan tulee ihminen tai ihminen ja koira. Molemmat pysähtyvät  nykyään hyvin STOP -sanalla  ja odottavat sen aikaa että saan narun kelattua lyhyeksi. Vastaantulevia koiria meillä ei mennä nykyään tervehtiin, jollei ole tuttu kysessä. Blas saa melkoisen rähinäkallekohtauksen jos mennään liian läheltä vastaantulevaa koiraa (TAmi ei) eli aina kannattaa välttää ohituksia viimeiseen asti (kääntyä toiseen suuntaan jos vastaan tulee koira)

Meilllä ei päde sääntö että minä määrään aina minne mennään vaan niin että minä päätän kuka saa milloinkin määrätä minne mennään. Nykyään on tullut jo rutiinit niin että koirat melkein tietävät että missä paikassa saavat mennä koko fleksin pituudella eteenpäin (VAPAA) ja millloin otan fleksin keskipitkälle (KÄVELLÄÄN (kun liikutaan)/MENNÄÄN (kun lähdetään liikkeelle) ja milloin laitan sen lyhyimmälle (esim STOP) Aina kadulla kuljettaessa fleksi lyhyimmällä ja  liikennevaloissa laitan aina fleksit kokonaan lukkoon kun siinä on suuri vaara että koira vetää auton eteen ylllättäen.

Tamille on tosi tärkeetä että se pääsee päättämään mihin mennään. Yhden lenkin aikana sen voi antaa päättää muutamia kertoja, kun näkee että se haluaa mennä johonkin suuntaan, ei koko lenkin ajan. Jos Tamille ei anna tarpeeksi vapauksia liikkua sinne minne se haluaa, lenkkeilystä tulee helveltillistä, koska se yksinkertaisesti istuu alas eikä suostu enää liikkumaan. Blas on enemmän sellainen, jonka voisi pitää "kommennuksen alla" vaikka koko ajan jos haluaisi, mutta en halua sitä myöskään Blasille. Siitäkin näkee milloin se on tyytyväinen lenkkeilyyn, yleensä se alkaa leikkiä kepinpätkällä tai jollain muulla löytämällään jutulla ja juosta ympyrää jos on tosi innoissaan. Ja Tami siis on tyytyväinen silloin kun pääsee sinne minne haluaa. Tamille voi myös sanoa EI jos ei halua päästää sitä jonnekin suuntaan, se yleensä tottelee jos on saanut vapauksia mielestään muuten tarpeeksi tai jos se pääsee juoksemaan vaikka vastakkaiseen suuntaan (palkkio). EI sanaa ei saa kuitenkaan käyttää kovin paljoa muuten se menettää tehon eli vain jos on tosi tärkeetä että ei saa mennä jonnekkin (esim yrittää mennä jonkun aidan alta). Muuten kannattaa käyttää TÄÄLLÄ sanaa Tamille (ei tehoa aina). PItkillä metsälenkeillä kun vauhtia on kunnolla TÄÄLLÄ sana toimii parhaiten kun T tietää että luokse tultaessa pääsee taas eteenpäin. TÄÄLLÄ ei tarkoita että pitää tulla luokse koskettavaksi vaan että palaa takaisin tännepäin. 

Metsätiellä Tami liikkuu enemmän pientareen puolelle kun taas Blasia on helpompi ohjailla. Blas tulee (TULE) sanalla kun taas Tamiin ei tehoa TULE sana muuta kuin silloin kun se on saanut riistanhajun ja se haluaa epätoivoisesti mennä eteenpäin. Vastahakoisesti se tulee luo, mutta jos se sen tekee, kannattaa päästää se heti uudestaan täyden fleksin mitan (VAPAA), koska se on sille ehdottomasti paras palkkio mitä voi ulkona olla (että saa mennä riistanhajun suuntaan).  Molemmat osaavat KIERRÄ sanalla kiertää puun samaa reittiä takaisin. Tamille (myös Blas tekee jonkun verran) kaivaminen on tosi tärkeätä, joten meillä on tietyt kaivuupaikat, missä saa virallisesti kaivaa kun taas nurmikoilla tms kaivaminen on tietenkin kielletty.  Blas osaa juosta fleksissä ympyrää niin että naru ei lainkaan kiristy ja TAmikin on alkanut vähän osoittamaan lahjakkuutta tähän suuntaan. Toivon tosiaan että sekin pääsisi juoksemaan mittari satasella edes vähän aikaa.

Ulkoiluajat 
Aamu
Tami ja Blas ovat tottuneet lähtemään ulos aamulla noi kello seitsemän. Odottavat nätisti kun käyn ensin suihkussa. Aamulenkki kestää meillä noin 20 min - 40 min. Kävellään kävelyteitä, paitsi sunnuntaisin ollaan menty lyhyt metsäpolku (extrajuttu, jonka TAmi muistaa joka sunnuntai eli kääntyy tietylle metsäpolulle kävelytieltä). Molemmat käyvät yleensä kerran kakalla, Tami yleensä ensin ja sitten vasta loppulenkistä Blas.
 
Päivä
Päivälenkki yleensä kestää 30 min - 1 tunti. PYrin siihen että lenkki olis tuon tunnin. 30 minuuttia vain poikkeustapauksissa (esim kova pakkanen, itse sairaana jne).
Koirapuistossa ei käydä nykyään ollenkaan ja Tamia ei saa päästää vapaaksi missään koirapuistossa (Helsingissä ei ole yhtään Tamille turvallista puistoa).

Kerran viikossa pyritään meneen vähän pidempi lenkki 2 - 3 tuntia (yleensä Maunulaan metsiin tai Tuomarinkylän pelloille ja metsiin).

Ilta
Iltapissa on meillä melko lyhyt, koska kumpikaan ei yleensä käy kakalla illalla vaikka tekis pidemmänkin lenkin. Kesto n. 15 - 20 min.
 

Ruokailu

Tällä hetkellä meillä on sekaruokavalio + vitamiinit  + öljyt. Molemmat kyllä syövät myös kuivaruokaa, mutta sen kyseenalaisista sisällöistä johtuen pyrin antamaan pääasiassa muuta kuin kuivaruokaa. Myöskään puhdasoppisiksi barffareiksi en halua Tamia ja Blasia laittaa, koska siinä on mielestäni liikaa lihaa ja luita sekasyöjille. Eli uskon enemmän siihen että koirien ruoansulatusjärjestelmä on kehittynyt roskien syönnin (kulkukoirat) seurauksesta enemmän sekasyönnin suuntaan kuin puhtaaseen lihansyöntiin (susi). Uskon myös siihen että koiran vatsahappojen toiminta on niin erilaista kuin ihmisellä että pelkkä puuro (tai kuivamuona) ei anna vatsalle tarpeeksi "työtä" ja siksi annan rustoja ja luita molemmille säännöllisesti. Ennenkuin joku ravitsemustieteilijä kinnostuu tutkimaan koirien ravitsemusta, nämä asiat ikävä kyllä ovat uskomusten varassa. Mutta tällä ruokavaliolla kummallakaan ei ole ilmennyt mitään maha-oireita ja turkki kiiltää. Tärkein syy turkin kiiltoon on selvästi monivitamiinin antaminen. En ole saanut selville että mikä nimenomainen vitamiini (epäilen sinkkiä) siihen vaikuttaa ja siksi annan vitamiinit aina kun annan puuroja. Rustopäivinä en anna niitä.


Sekaruokavalio tarkoittaa meillä seuraavaa:

Sian rustoja, hirvenluita (harvoin), naudan rustoja ja luita (harvoin), kanan koipia ja siipiä

Puuro + liha + kasvis  (50/50% ja 50%/20-30%)

Eli toinen puuro on lihaisampaa kuin toinen, keskiarvoksi lihalle tulee noin 30 % ja puuro + kasvikset sitten 70 %.

Kalaa (sardiinit tai jotain muuta ei ylikalastettua kalaa) ja maksaa tulee noin kerran kuussa.

Vitamiinit lisään yleensä silloin kun ruokana on pelkkää puuroa (Aptus). Olen huomannut että koirilla alkaa selvästi turkki kiiltää kun saavat vitamiineja. Huomasin juuri Apteekissa että on olemassa myös biotiini valmiste joka on tarkoitettu turkille, jota ajattelin kokeilla.

Ruokailuajat
Aamulla ulkoilun jälkeen
Puoli desiä kummallekin kuivamuonaa + päälle kasvisöljyä (tavallista rypsiä tai neitsytoliiv) noin 1 ruokalusikka. Aamulla ei saa antaa paljoa ruokaa muuten on kakat sisällä. Kongia ei myöskään kannata jättää koska se kiihdyttää Blasia niin paljon että yleensä tulee kakat sitten sisälle.

Päivällä ulkoilun jälkeen
Pääateria. Puuro tai rustoja.  Blasille noin 1 desi enemmän kun Tamille. Olisko noin 4 dl Blasille ja 3 dl TAmille.

Illalla ulkoilun jälkeen
Puoli desiä kuivamuonaa kummallekin (aktivointipallossa) tai yksi kuiva leivän kannikka (molemmat innostuvat aina leivänkannikasta :)


Muuta

Koulutusmakupalat

Blasille toimii melkein mikä vain joten käytän yleensä Frolicia neljään osaan pilkottuna. Nakki tehoaa jo vähän liian hyvin (koulutuskentillä hyvä). Kuivattu maksa oikein hyvin, mutta yritän säästää yleensä Tamille, johon ei frolicit tehoa ulkona ollenkaan. Maksakaan ei aina tehoa Tamiin,  mutta usein. 

Ilta-aktivointi

Yritän että meillä olis ilta-aktivointileikkejä ja koulutusta vähintään kolmena iltana viikossa.

Paras ilta-aktivointileikki on namien piilotus pitkin huonetta. Molemmat hakee nameja hirveellä tohinalla. Lopuksi voi vielä villitä heittämällä nameja matolle.

Blas tykkää noutaa kaikkee joten heittelen sille leluja.

Tami tykkää enemmän repimisestä (myös Blas) joten ostan kerran kuussa kirppareilta pehmoleluja, joita saavat luvan kanssa repiä. Itse olen myös täyttänyt sukkia pehmolelumatskulla ja sanomalehdellä.

Kun kartonkeja on kertynyt annan ne yleensä kerralla revittäväksi (laitan sisälle makupalan) että ei tarvi kokoajan olla siivoamassa.

Melkein joka ilta annan aktiointipallossa ja pyramidissa iltapalan.

Koulutussessiota teen molemmille erikseen niin että toinen odottaa vuoroaan olkkarissa kun työkkärissä harjoitellaan.